Costa Rica dag 19: Jaguar Rescue Center

Vannacht heeft het zo gigantisch veel en hard geregend dat de grond onder en naast onze bungalow helemaal blank stond. Gelukkig kunnen ze hier goed dealen met de regen want het huisje is flink opgehoogd. Ook hebben ze in de grond waarschijnlijk een soort pompsysteem aangebracht want terwijl het nog gewoon regende kwamen de stoepen weer tevoorschijn.

We besloten vandaag naar het Jaguar Rescue Center te gaan. Dit is deels overdekt dus ideaal met deze regen. Hoewel de naam anders doet vermoeden zat er op dit moment geen enkele Jaguar in het opvangcentrum. Dat is enerzijds goed want dan betekent het dat er geen van die dieren gered moesten worden. Anderzijds zegt het iets over het aantal dat er nog zijn in Costa Rica. Naar schatting nog zo’n 150.

De mensen van het Juguar Rescue Center vangen er alle soorten wilde dieren op. Een deel is toegankelijk voor toeristen onder leiding van een gids en een deel is alleen toegankelijk voor het personeel. Als gast krijg je natuurlijk alleen de dieren te zien die geen last hebben van de stress als er mensen om hen heen zijn. Op dit moment waren er apen, luiaards, papagaaien, toekans, wilde zwijnen, slangen en zelfs een margaykat.

Er zijn veel dieren die als wees binnenkomen omdat de moeder is omgekomen. Deze kunnen, nadat ze zijn grootgebracht, terug de natuur in. Andere dieren komen gewond binnen en dan hangt het af van de ernst van de verwondingen of zij ooit nog kunnen worden uitgezet. Zo waren er een aantal dieren bij die voor altijd in het opvangcentrum blijven.

De opvang krijgt geen subsidies of andere financiële ondersteuning en is erg afhankelijk van vrijwilligers. Het ticket dat je koopt is dan ook een directe donatie aan het opvangcentrum. Onze gids was zelf een vrijwilligster, afkomstig uit Patagonië in Argentinië en zei aan het eind van de tour: Als je je geroepen voelt om een maand of meer in het mooie Costa Rica te komen werken als vrijwilliger, dan zijn ze daar erg mee geholpen. Er werken vrijwilligers uit alle windstreken. Dus als je dit leest en je kunt wel een maandje zonder inkomen, dan is dit je kans!

De regen lijkt vandaag erg aanhoudend en dus vermaken we ons verder lekker bij het huisje. Het is niet koud en een middagje relaxen en een spelletje doen of een tijdschrift lezen is ook helemaal niet verkeerd.

[Google_Maps_WD id=”43″]

4 Antwoorden op “Costa Rica dag 19: Jaguar Rescue Center”

  1. Wat een prachtige foto’s! Hopen dat het vandaag weer droog is en dat jullie er weer op uit kunnen.

  2. Wat mooi om eens echt rond te kunnen kijken in zo’n bijzonder dierenopvangcentrum. En zoveel regen, het is niet leuk maar ook wel weer een aparte ervaring. De duimen draaien voor nog een paar stranddagen 😘

  3. Huisje op het water geboekt dus, prachtig. En nu zelfs close-ups v
    van luiaards in de fotoverzameling. Goed geschoten!

  4. Begin die luiaards steeds leuker te vinden!! Lieve koppies wel.

Geef een reactie