Costa Rica dag 16: Tortuguero

Vandaag was wederom een vroegertje. We stonden om 5.00 uur op om ons even later volgesprayd met Deet naar de boot te begeven. Niet dat de muggenspray alles tegenhoudt, veel muggen hier hebben geen respect voor onze dure bussen Deet. We hadden de kano-tour geboekt. Dit is een kano waar meerdere mensen in kunnen en wordt voortgestuwd door een muisstil motortje. De tocht begon om 6.00 uur, want dan zijn de meeste dieren net ontwaakt. 

De tour werd verzorgd oor Isaac, de manager van ons guesthouse, die naast twee hotelkamers vooral activiteiten aanbiedt. Na jaren op kantoor in de ICT-branche te hebben gewerkt, heeft hij het roer omgegooid. We bleken een privétour te hebben, want we waren de enige deelnemers. Isaac wist ons veel te vertellen over de geschiedenis van Tortuguero. De meeste delen van de jungle hier zijn pas vijftig jaar oud. Dat zie je er niet aan maar af. Dankzij de warme temperaturen, regen en vele dieren is het bos in sneltreinvaart teruggegroeid.

In Costa Rica werden halverwege vorige eeuw hele delen oerwoud gekapt. Voornamelijk door Amerikaanse bedrijven voor tropisch hardhout. Door landeigenaren vanuit de overheid en internationale organisaties te sponsoren als zij zouden kappen met kappen, is Costa Rica een van de weinige landen waar het tropisch regenwoud toeneemt in plaats van afneemt. Hopelijk volgen andere landen dit voorbeeld. Costa Rica verdient namelijk nu heel veel geld met eco-toerisme.

Tot zover het lesje geschiedenis. De tour was absoluut fantastisch. Je vaart door de rivieren en de kanalen in serene rust met veel dieren om je heen. De zon scheen zachtjes op onze huid en ook de dieren genoten van de zonnestralen omdat zij al vier dagen geen zon hadden gehad. We zagen apen, allerlei vreemde vogels, schildpadden, een overvliegende toekan, kaaimannen, hagedissen, leguanen een rivier-otter en als hoogtepunt een bewegende luiaard met baby. Fantastische score!

In de maanden juli tot oktober komen mensen vooral naar Tortuguero voor nestelende zeeschildpadden. Voor dat spektakel zijn wij net te vroeg, al wisten we dat van te voren. Wel konden we naar een informatiecentrum van STC (Sea Turtle Conservancy. Daar leerden we hoe het nestelproces van de zeeschildpadden er aan toe gaat en wat zij doen om de bedreigde dieren te beschermen. Het was erg interessant omdat we eigenlijk maar weinig van deze zeedieren afwisten. 

Verder deden we het een beetje rustig aan vandaag. We aten een heerlijke burrito vol met verse groente en vlees bij een restaurantje en sloten de avond af met een lekker drankje op ons balkon.

[Google_Maps_WD id=”40″]

5 Antwoorden op “Costa Rica dag 16: Tortuguero”

  1. Heerlijk, 2 verhalen bij het ontbijt! Wat een prachtige reis maken jullie. Afwisselend en vol avontuur. En Moniek……. complimenten voor de prachtige foto’s. Fijne dag vandaag!

  2. Wat leren jullie veel over de natuur deze reis en leuk, zo’n privétour! Vandaag weer naar een nieuwe plek? Goede en ik hoop zonnige reis dan weer 😘.

  3. Dat is een gelukkie een hele rondvaarboot voor jezelf. En de dierenpracht houdt niet op. Mooi plaatje van signor Kaaiman!

  4. Had toevallig lopen zeuren dat ik “zo’n” kleurig kikkertje wilde zien, en kijk…..ach, een foto zoals die van jou, Moniek maakt dan al veel goed….
    Wat een mooie paarse beestjes ook. Veel plezier nog, dan hebben wij dat ook!!!

  5. Wauw! Die eerste foto is prachtig! Echt een intense blik in zijn ogen.

Geef een reactie