Herfst in de USA dag 8: Kentucky

Om niet dezelfde route naar Washington DC terug te hoeven nemen, besloten we via Kentucky terug te rijden. Zo zien we nog wat meer van het land. Kentucky kent maar weinig toerisme en staten als deze worden onder Amerikanen ook wel gekscherend ‘fly-over country’ genoemd. Juist om die reden vonden wij het wel leuk om er even een nachtje te slapen. De staat is qua landschap eigenlijk precies zoals wij ons hadden voorgesteld. Eindeloze glooiende velden met hier en daar een huis of een boerenbedrijf. Toch was er iets dat ons opviel. De huizen in Kentucky zijn over het algemeen een stuk netter als in bijvoorbeeld in Virginia en North Carolina. Hier zagen we geen trailerparken maar juist veel stenen huizen. Sommige zelfs in Europese stijl met bakstenen.

Onderweg bezochten we Mammoth Cave National Park. We liepen hier twee korte trails maar deze waren eigenlijk niet zo bijzonder. De eerste trail bracht ons naar een groot sinkhole (een plek waar de aarde flink naar beneden is gezakt). Door de enorme omvang en de begroeiing erin leek het eigenlijk meer een dal dan een sinkhole.

De tweede trail was een zeer kort loopje naar een zandgrot. Maar ook dit klinkt spectaculairder dan het was. Je mocht er niet naar toe en kon alleen van bovenaf een klein stukje van de holling in de wand zien. Al was het wel fijn om tijdens de vele uren in de auto vandaag even onze benen te strekken. Als je de grotten in het park echt wil bezichtigen, moet je een tour boeken, maar daar hadden we geen tijd voor.

Tussen Mammoth Cave en onze overnachtingsplek Lexington reden we langs de ‘Abraham Lincoln Birthplace National Historic Site‘. Dit is de geboorteplek van Abraham Lincoln, volgens velen de meest invloedrijke president uit de Amerikaanse geschiedenis. Dit stond eigenlijk niet op ons lijstje, maar toen we de borden langs de snelweg zagen staan, leek dit ons een mooie tussenstop. In een statig gedenkgebouw stond een replica van de blokhut waar Lincoln geboren was. Jarenlang dacht men dat dit de echte hut was, maar na onderzoek bleek het hout te jong.

Enkele uren later reden we Lexington binnen. Grappig detail: we rijden tijdens deze roadtrip van Lexington naar Lexington. De eerste dus in Kentucky, waarna we morgen vertrekken naar Lexington in Virginia. Het Lexington van vandaag is een grote stad met een ringweg. Ringwegen hebben we tot op heden nog niet gezien in Amerika. Meestal gaan de snelwegen hier gewoon kriskras door de stad. 

We wilden deze vakantie ook graag moonshine proeven. Dit is een drank die de Hillbilly’s uit de Blue Ridge Mountains zelf (illegaal) stookten omdat whiskey te duur was. In Kentucky heb je de Kentucky Mist Distillery, die in het berggebied van deze staat moonshine maakt. Een van de proeflokalen/winkels van deze distilleerderij bevindt zich in Lexington. Daar gingen we dus heen. Het bedrijf is pas acht jaar oud. De barman gaf desgevraagd aan dat ze door flink wat mazen in de wet moeten springen om de moonshine te kunnen stoken. Het is dus min of meer legaal, maar vooral nog onbekend terrein. Voor tien dollar kregen we tien mini shotglaasjes om samen te delen. Eerst namen we de originele op mais gebaseerde moonshine. En vervolgens zeven glaasjes met een fruitsmaakje. De laatste twee glaasjes waren twee wodkasoorten die ook door deze distilleerderij waren gebotteld. Wij vonden de grapefruitsmaak en de originele maissmaak het lekkerst. We besloten een fles originele moonshine te kopen. Of nou ja, een fles.. het leuke is dat de drank in potten wordt verkocht. Alsof je een beetje terug gaat in de tijd waarin nog illegaal gestookt werd. De barman gaf ons een kortingsbon van vijf dollar waardoor de fles 23 dollar kostte. Vast niet de prijs die ze vroeger in de Blue Ridge Mountains betaalden ;), maar toch leuk!

[Google_Maps_WD id=”52″]

Eén antwoord op “Herfst in de USA dag 8: Kentucky”

  1. Al met al toch weer een bijzondere dag. Wij hebben “natuurlijk” wel de Ierse moonshine , de Potcheen, geproefd maar niet de Amerikaanse. En de geboorteplaats van Lincoln te hebben bezocht is ook best weer een vinkje waard. Mooie rit vandaag van Lexington naar Lexington!

Geef een reactie