Jordanië dag 5: Wereldwonder Petra

Na nog een laatste koude douche, checkten we uit en tikten we ‘Petra’ in op Google Maps. Petra is de grootste bezienswaardigheid van Jordanië. Het ligt bij het plaatje Wadi Musa op drie kwartier rijden vanaf Dana.

Petra staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco, is één van de zeven nieuwe wereldwonderen en is onderdeel van de Ultimate Travellist van Lonely Planet. Dat wilden we dus niet missen. Petra is de historische hoofdstad van de Nabateeërs, een volk dat in de oudheid in deze regio woonde. Petra bestaat uit allerlei grafmonumenten die de Nabateeërs in de rotsen uithakten. In combinatie met de mooie omgeving is het echt een indrukwekkend geheel.

Dankzij een tip van Nederlanders die we in Dana hadden ontmoet, kozen we deze eerste dag voor de achteringang van Petra. Dan kom je aan in de buurt van The Monastery (‘Ad Deir’) een van de twee mooiste bouwwerken (de andere is The Treasury – Al Khazneh, maar daarover morgen meer). Om daar te komen, namen we eerst een bus naar Little Petra. Dit was een gratis shuttle bus die direct achter het visitors center stond te wachten. In Little Petra zijn meerdere tombes uitgehouwen, waar je snel even een kijkje kan nemen.

Vanaf Little Petra namen we een jeep die ons voor vijf dinar p.p. (ongeveer 7 euro) naar de achteringang bracht. Je kan het ook lopen, maar allereerst is dat een flink stuk door de woestijn en ten tweede is het leuk om in de lekker scheurende jeep te zitten. Daarna begon de trail naar The Monastery. Een wandeling die echt adembenemend is. Je moet flink wat klimmen, maar de uitzichten zijn echt prachtig. Het is daar net de Grand Canyon.

Natuurlijk kan je dit soort uitzichten nooit zo mooi als in het echt op de foto zetten.

Na ruim een uurtje lopen, kwamen we aan bij The Monastery. Een gigantisch bouwwerk dat uit de rotsen is uitgehakt. Zo mooi hoe de kleine details in de rotsen zijn verwerkt.

Bij The Monastery was het nog relatief rustig, dus we konden er goede foto’s nemen. Ook aten we een appeltje en dronken we water.

Doordat we via de achteringang waren binnengekomen, konden we in één weg terug door Petra lopen, in plaats van dat je vanaf de hoofdingang heen en weer naar The Monastery loopt. Een goede keuze dus. Op de weg terug loop je grotendeels over een lange trap die ook al in de rotsen is uitgehouwen. Een trap van 850 treden! En wij hadden naar Monastery ook al heel wat treden beklommen.

Vanaf de trap kom je in het centrale deel van Petra met daar heel veel bouwwerken, waaronder The Treasury. Terug naar uitgang liepen we vervolgens een flink stuk een kloof en aan het einde telden we 25.000 stappen op de stappenteller. We voelen onze benen dus aardig. Na het inchecken in het hotel – hoera, weer een warme douche! – gaan we nu op zoek naar eettentje. Morgen gaan we voor de tweede dag Petra in.

3 Antwoorden op “Jordanië dag 5: Wereldwonder Petra”

  1. Een blog “ter leering ende vermaeck” 🙂. Had al het één en ander over Petra gelezen en ook dit moet weer heel mooi zijn om in het echt te zien. En nu lekker weer in een wat luxer hotel 👍 Geniet ervan! 😘

  2. Wat mooi! Je neemt me helemaal mee op reis, Moniek!

  3. Leuke foto van jullie samen! En mooi weer, zie ik. Het beeld met daarop in de verte mensen en een paard geeft een goed idee van de weidsheid van alles

Geef een reactie