Wat te doen in sprookjesachtig Marrakesh

Samen met Fès, Meknès en Rabat is Marrakesh één van de vier koningssteden in Marokko. Zo genoemd omdat zij ooit door een koning zijn uitgeroepen tot hoofdstad van het land. Marrakesh wordt ook wel de rode stad genoemd, omdat de muren veelal zijn opgetrokken uit rode leem. En dat doet het goed op je reisfoto’s! Maar wat mag je niet missen op je trip naar sprookjesachtig Marrakesh?

  • Djemaa el Fna

In het hart van de stad vind je plein Djemaa el Fna ofwel ‘Plein des Doods’. Het plein dankt zijn naam aan de vele executies die er vroeger hebben plaatsgevonden. Inmiddels is het plein vooral een plek voor vermaak. Overdag is er niet veel te zien, op wat stalletjes met sinaasappelsap na, maar ’s avonds transformeert deze plek zich tot het stomende epicentrum van de medina. Slangenbezweerders, tandentrekkers, toneelspelers, dansers, waarzegsters en muzikanten proberen allemaal een centje bij te verdienen en dat levert veel spektakel op. Ook vind je er veel kraampjes waar je kunt eten maar de kwaliteit ervan verschilt nogal. Tip: Geniet van een lekker drankje op een van de dakterrassen met uitzicht over het plein.

  • Bezoek een hammam

Niks is lekkerder dan je even heerlijk schoon te laten schrobben als je een aantal dagen door de stoffige medina hebt gelopen. Je kunt daarvoor een luxe toeristische hammam opzoeken of je bezoekt een hammam waar de locals naar toe gaan. Deze laatste is natuurlijk een stuk goedkoper maar je kunt hier niet gemakkelijk de reviews van bekijken op internet. Ik ging voor de luxe Hammam de la Rose middenin de medina. Hier koos ik voor arrangement ‘Tour de Morocco’ waarbij ik eerst grondig gewassen en gescrubt werd en daarna een uur lang stevig ben gemasseerd. Ik heb de rest van de dag op wolkjes gelopen!

  • Struinen door de souks

Souk is het Arabische woord voor markt. In de medina van Marrakesh vind je meerdere soorten souks. Zo is er bijvoorbeeld een souk voor leer, metaal, babouches (slippers) en kruiden. Het is leuk om oude ambachten hier uitgevoerd te zien worden. Ook vind je er prachtige serviezen, kleden en sjaals. Over de prijzen van al dit moois zul je moeten onderhandelen. Even wennen is het wel, maar hopelijk tik je die ene leuke tas dan voor een prikkie op de kop.  

  • Ga op excursie naar de Sahara

Ok, het is niet in Marrakesh en je zult er drie dagen voor uit moeten trekken, maar dan zie je wel wat meer van Marokko dan alleen het drukke Marrakesh. Je vertrekt met een busje vanaf je hotel en overnacht de eerste nacht in het Atlasgebergte. Onderweg kom je langs Aït Ben Haddou en het Hollywood van Marokko,  Ouarzazate. De volgende dag reis je met nog wat leuke tussenstops door naar Merzouga het laatste dorpje voor de Sahara. Daar laat je de koffers in de bus en stap je met je hoognodige handbagage op een kameel. En dit prachtige dier brengt je tijdens de zonsondergang, in anderhalf uur, naar een nomadenkamp midden in de woestijn. Een geweldige beleving. In ons kamp was er geen elektriciteit en ook geen wc. Maar gelukkig is de kattenbak groot. 

 

Geef een reactie