Marrakesh in een dag

Oorspronkelijk hadden we een zesdaagse trip naar Marrakesh geboekt. Maar door de onverwachte excursie naar de Sahara en de wat ongunstige vliegtijden, bleef er maar één volle dag over. Die moesten we dan ook optimaal benutten.

De eigenaar van ons riad had voor de laatste nacht een betere kamer voor ons. Na een lekker ontbijtje met heerlijke pannenkoekjes, zou hij ons naar de andere hotelkamer brengen. Tot onze verbazing nam hij ons mee naar buiten. Hij liep door de steeg en belde aan bij een ander riad. Hier kregen we een prachtige kamer. Echt een cadeautje. Snel onze koffers neergezet en niet veel later liepen we de drukte in van de stad.

Een van de dingen die ik heel graag wilde doen was een bezoekje brengen aan een hammam. Na grondig zoekwerk op internet was mijn keuze gevallen op Hammam de la Rose. Om bij de hammam te komen moesten we dwars door de medina. Gelukkig hadden we het met Google Maps snel gevonden. Ik boekte het arrangement; ‘Tour de Morocco’ en om twee uur mocht ik terugkomen voor deze verwennerij.

We wandelden door de souks. Een souk is een Arabische markt gelegen in de nauwe straatjes van de medina. Het is er gezellig, kleurrijk en chaotisch. Af en toe moet je opzij springen voor iemand op een brommer die zich zo snel mogelijk door de steegjes beweegt. Of de weg wordt geblokkeerd door een ezel die een brede kar met zich meetrekt. In sommige delen van de souks, zie je nog hoe zeer oude ambachten worden uitgevoerd. De meeste marktkoopmannen kennen een paar woordjes Nederlands en zo hopen ze met wat grapjes je aandacht te trekken.

In de souks kun je vanalles kopen. Prachtige serviezen, mooie sjaals en kleurige tassen. Maar ook heel veel soorten kruiden. Ik ben geen keukenprinses maar ik werd hebberig van de aanblik van al die mooie zakken met kruiden in allerlei kleuren. We kochten uiteindelijk alleen wat eucalyptus. Heerlijk bij verkoudheid. Bij dit stalletje golden vaste prijzen voor de koopwaar maar op veruit de meeste plekken moet je afdingen. Ik vroeg hem naar de prijs van een flesje Arganolie. De beste was 1500 dirham. Iets meer dan veertien euro. Het leuke is dat diezelfde flesjes op veel meer plekken worden verkocht. Even later kocht ik voor €4,50.- hetzelfde flesje. Leuke sport! Max kocht nog een mooie lederen riem en we kochten een kruidenpotje in de vorm van twee tajines.

We kregen dorst en liepen naar het Djemaa el Fna plein, om in een van de terrassen aan de rand van het plein, iets te drinken. Mooi om vanaf de zijlijn het plein te kunnen aanschouwen. En zelfs hier kwamen de mensen nog langs de tafeltjes om dingen te verkopen. Ik denk dat de woorden ‘la, shukraan’ (‘nee, bedankt’) wel honderden keren door ons zijn uitgesproken.

Toen was het tijd voor mijn verwen-uurtjes in de hammam. De medewerkers van de hammam waren aardig en respectvol, spraken goed Engels en waren kundig. Na twee uur stond ik schoongeboend, losgemasseerd en geolied weer buiten. Heerlijk! Max had intussen lekker door de stad gewandeld en kwam terug met nog wat mooie foto’s van de souks en de Koutoubia moskee. Deze moskee mag je alleen betreden als je moslim bent dus wij konden alleen de minaret bezichtigen aan de buitenkant.

Dineren deden we bij hetzelfde restaurantje als waar we die middag wat dronken. Max nam een tajine met kip en ik biefstukpuntjes met patat. Na het eten liepen nog even we richting de Koutoubia moskee. Zo kon ik de minaret ook nog even zien. Een prachtig gezicht, zo in de schemering. Terug op het plein liet mijn hand versieren met henna. Volgens de ’tattoo-artist’ mocht ik het goedje er na een uur afwassen en dan zou de tekening twee weken zichtbaar blijven. Helaas had de henna niet goed gepakt en zag mijn vinger eruit of ik jaren zware shag had gerookt. Op mijn hand en arm was vrijwel niets te zien.

Max dacht stiekem nog een stukje van een act te kunnen filmen maar de flitser van zijn telefoon had hem verraden. Dokken dus! Ik wilde nog wat foto’s maken van de eettentjes op het plein maar we werden zo naar binnen getrokken door de eigenaren van deze marktrestaurants dat dit niet goed mogelijk was. Moe maar voldaan keerden we terug naar het riad. We hadden graag nog een extra dag gehad om nog wat meer bezienswaardigheden van Marrakesh te kunnen zien, maar vijf hele dagen in deze drukke stad waren wat veel geweest. De afwisseling van de drukke stad en de rust in de bergen en de woestijn was daarom perfect.

 

Geef een reactie