Costa Rica dag 8: Hangbruggen in Monteverde

We kregen deze ochtend een echt Costa Ricaans ontbijt. Dit ontbijt wordt Gallo Pinto genoemd.  De eigenaar van het complex serveerde gebakken eieren met toast en rijst en ook kregen we een lekker portie fruit erbij. Tot slot niet te vergeten de papaya-mango-chutney en vers fruitsap. 

Na het ontbijt reden we naar Selvatura Park waar we over hangbruggen het nevelwoud gingen ontdekken. Bij de kassa werd ons een gids aangeboden voor tien dollar per persoon. We hadden dit niet vooraf als plan, maar besloten op het aanbod in te gaan. Daar kregen we geen spijt van.

De gids leerde ons ontzettend veel over het bos, het lokale klimaat, de planten, bloemen en dieren. Hij kon honderduit vertellen over hoeveel soorten er van elke plant, rups en kolibrie in het bos te vinden zijn. Toen ik twee prachtige rupsen op een blad zag zitten, complimenteerde hij mij met mijn goede ogen. De rupsen waren kleurrijk en groot, dus ik zei: ‘Dat worden vast prachtige vlinders’. ‘Kan zijn’, antwoordde de gids. ‘Maar waarschijnlijk is het gewoon een mot’. Volgens hem worden de mooiste rupsen vaak lelijke motten. Toen we een cocon tegenkwamen, gaf de gids aan dat sommige motten wel drie jaar in een cocon zitten voordat ze ontpoppen.

Tijdens de trail loop je door het bos en boven de bomen door middel van een stuk of acht hangbruggen. De langste is wel 180 meter en laat je echt meters boven de kruinen van de bomen lopen. Dit levert natuurlijk prachtige plaatjes op. Als bonus wees de gids ons op de quetzal. Een groengekleurde vogel die alleen maar tijdens het broedseizoen wordt gespot. Ik nam een aantal foto’s en de gids was verbaast over mijn camera, omdat ik het diertje van zover af kon vastleggen. Ook vertelde de gids dat we erg van geluk mogen spreken omdat de vogel binnen twee weken hier niet meer te zien is.

We hebben veel planten en bloemen gezien. Zo zagen we nog orchideetjes die zo klein zijn als een speldenknop. Deze groeien op de stam van een andere boom en dus niet in de grond. Dit is de echte orchidee, die grote bloemen in Nederland, zijn genetisch gemanipuleerd, las ik later. Een grappige bloem die we even later zagen is de zogenaamde hot-lips. Deze bloemen zien er, zoals de naam al zegt, uit als vrouwenlippen.

Wat ook leuk is aan het park, is de kolibrietuin. Wel honderd kolibries vliegen af en aan bij de opgehangen nectarbakjes. Als je je hand naast zo’n bakje houdt, gaan ze er graag op zitten om rustig de nectar te drinken, zonder te hoeven vliegen. Ik moest daarbij wel een angst overwinnen, want de nectarbakjes zaten ook vol met een soort wespen die het ook fijn vonden om op je hand uit te rusten.

Daarna gingen we nog naar de vlindertuin. Een grote koepel vol met vooral veel grote blauwe vlinders, de bekendste soort van Costa Rica.

[Google_Maps_WD id=”34″]

6 Antwoorden op “Costa Rica dag 8: Hangbruggen in Monteverde”

  1. Wat maken jullie een avontuurlijke reis! Zoveel nieuwe dingen zien en er (ook door zo’n gids) ook nog wat over leren. Gaaf ook om zo over hangbruggen boven boomtoppen te lopen. En ik geloof mijn ogen niet….jij en wespen??

  2. Heel bijzonder wat jullie allemaal meemaken. De foto’s zijn prachtig! Op naar het volgende avontuur!

  3. Zo, ik ben ook weer bij, heerlijk, jouw verhalen, Moniek en leuk dat ook een gids je foto’s mmoi vindt, net als wij!! Knuf

  4. Moet niet gekker worden met die kolibries.
    Die blauwe vlinder is prachtig. Heb ik ook gezien maar niet op de foto gekregen….

  5. Wat n mooie verhalen. Ik lees ze met plezier. Enjoy

  6. Wat een prachtige foto’s! Wauw!

Geef een reactie