Ontdek Tromsø: het Parijs van het Noorden

Het is wel even wat anders, als je gewend bent om naar plekken te reizen die warmer zijn dan Nederland. Maar als het noorderlicht een open hokje op je bucketlist is, zul je je toch een keer in die thermoskleding moeten hijsen. Hoewel je het noorderlicht op veel plekken in de noordelijk gelegen landen kunt zien, biedt Tromsø je meer. Het is de grootste stad in het noorden van Noorwegen en staat bekend om het gezellige uitgaansleven.

Onder andere vanwege dat uitgaansleven en de mode wordt de stad ook wel het Parijs van het Noorden genoemd. Wij bezochten Tromsø begin december en de zon komt dan al niet meer boven de horizon. Het wordt dan nog wel licht maar dit duurt maar een paar uur en het voelt alsof je dagen heel erg kort zijn. Om 13.00 uur hadden we het gevoel dat het borreltijd was en om 14.30 was het helemaal donker. Het is dan ook niet gek als je om 15.00 uur al trek krijgt in je avondeten. De stad bestaat uit twee delen die verbonden zijn door een brug van een kilometer lang. Wij liepen over de brug zodat we foto’s konden maken van het spectaculaire uitzicht over het water en de twee delen van de stad. Aan het einde van de brug staat de IJskathedraal die je op veel foto’s van Tromsø zult tegenkomen. Wanneer deze verlicht is, is de driehoekige kerk prachtig om te zien.

Noorwegen is niet goedkoop. Zeker alcohol is zeer duur en wanneer je graag een wijntje of biertje drinkt, kun je het beste zelf wat drank meenemen in je koffer. Let op: er zijn strenge regels met betrekking tot het invoeren van drank in Noorwegen dus check voor je inpakt wel even de regels. Ook eten is niet goedkoop. Reken voor bepaalde producten twee a drie keer de Nederlandse prijzen. Maar wie een beetje creatief te werk gaat, kan in de supermarkt best een lekker maaltje bij elkaar sprokkelen.  Wanneer je uit eten gaat, zul je voorzien moeten zijn van een goedgevulde portemonnee. Alleen een hoofdgerecht kost al gauw 36 euro.

4 dingen die je kunt doen in Tromsø

Spot het noorderlicht:

Tromsø is een perfecte uitvalsbasis om het noorderlicht te spotten. Omdat de stad op een gunstige plek boven de poolcirkel ligt. Tevens is deze plaats vrij makkelijk aan te vliegen vanuit Amsterdam. Diverse organisaties bieden excursies aan om op de beste plekken het noorderlicht te bewonderen. Om het noorderlicht ofwel de Aurora Borealis te kunnen zien, moeten de omstandigheden goed zijn. Het moet donker en helder zijn en er moet voldoende activiteit zijn.

Ga mee op een hondenslee:

Een tocht door de besneeuwde landschappen van Noorwegen op een hondenslee is een onvergetelijke ervaring. Laat je meetrekken en geniet van alles om je heen. Met een beetje geluk doet het noorderlicht een dansje boven je hoofd terwijl je over het kerstlandschap heen glijd. Warm je daarna lekker op aan een kop warme chocolademelk.

Bezoek het polarmuseum:

Het polarmuseum midden in de stad is een mooie plek om je te verdiepen in de geschiedenis van de poolavonturiers. Verwacht veel bont, oude werktuigen en tafereeltjes die je laten zien hoe het leven in het poolgebied er aan toe ging. Wist je dat de nederlanders ook een aanzienlijke rol hebben gespeeld in de verkenning van het poolgebied? Vandaar de Nederlandse naam Spitsbergen.

Whalewatching:

In de wintermaanden kun je in Tromsø walvissen spotten. Met een boot vaar je naar de omliggende wateren en met een beetje geluk zie je bultruggen voorbij zwemmen. En als je heel veel mazzel hebt zie je misschien zelfs een orka. De walvissen zijn in hier zeer actief omdat ze in de Noorse wateren op jacht zijn naar eten.

De feiten op een rijtje:

Provincie: Troms (Lapland)
Aantal inwoners: 72.066
Vliegen: O.a. via Oslo
Reistijd: Twee keer 2 uur vliegen
Valuta: Noorse Kroon
Beste reistijd: September tot en met maart wanneer je het noorderlicht wil zien.

Lees verder:

Geef een reactie